Öltöny típusai

Az öltönyöket sokféleképpen csoportosíthatjuk, pl. az anyaguk, színük, rendeltetésük stb. szerint. Hagyományosan az angol és az olasz öltöny számít e viselet két alaptípusának.

Az eredeti minta a csináltatott angol öltöny. A homokóra alakú zakó mindenkinek előnyös, annak is, akinek kifogástalan az alakja, és annak is, akinek az alkata némi korrekcióra szorul. Hagyományosan két hosszú oldalhasíték van rajta, ez megkönnyíti, hogy a viselője zsebre tudja tenni a kezét. Arra persze figyeljünk, milyen társaságban élünk ezzel a lehetőséggel. Hivatalos tárgyaláson jobb, ha nem tesszük, egy baráti összejövetelen viszont nem okozhat gondot. Angliában nyugodtan kihasználhatjuk az oldalhasíték előnyét, és zsebre tehetjük a kezünket – ott ez elfogadott mozdulat, senki nem tartja illetlenségnek. Angol öltöny persze készülhet egy hasítékkal, esetleg hasíték nélkül is. Az eredeti angol öltöny minőségének a jele volt a kigombolható zakóujj. A legtöbb ilyen darabnak vagy egyáltalán nincs, vagy csak kisméretű válltömése van.

Az olasz öltöny szintén népszerű, divatos viselet. Kifinomult, választékos elegancia, különleges szabás jellemzi. Kevésbé merev, mint az angol öltöny.

A nyári öltöny anyaga lehet kasmír, selyem, pamut, moher vagy vékony gyapjú. A zakót rendszerint nem béleleik egészen, ha mégis, a bélelés vékony. Az ujján végig hiányozhat, a hátat félig béleleik, a zakó elejét viszont teljesen.

Fontos szempont az öltöny színe is.

A szürke öltöny komoly, kiegyensúlyozott hatást kelt. Egyaránt elegáns a sötét, közepesen világos és világos változat. Protokolláris alkalmakkor a szürke öltöny komolyságához illő kiegészítőket célszerű választani, de ha a körülmények megengedik, élénkebb színű, divatmintás nyakkendővel kissé lazábbá lehet tenni az összhatást.

Közkedvelt a (tengerész)kék öltöny is; jól illik mind az angol, mind az olasz stílushoz. A zakó szabásától függően lehet szabályos, konzervatív hatású, de ugyanúgy tűnhet vidámnak és modernnek is. Kiválóan társítható mindegyik alapvető színnel. Az ing és a nyakkendő színét a sötétkék öltönyhöz is aszerint érdemes megválasztani, milyen alkalomra vesszük fel. Sötétkék öltönyt bármikor viselhetünk. Nagyon ünnepélyes tud lenni, ugyanakkor egy munkahelyen mindennapi viseletként is teljesen helyénvalónak tűnhet.

A csíkos öltöny is hasonlóan stílusos a legkülönbözőbb rendezvényeken éppúgy, mint üzleti tárgyalásokon. A függőleges hajszálcsíkokkal futtatott öltönyzakót általában konzervatívnak szokták tartani, és ebben van is némi igazság, ugyanakkor a legmodernebb megoldásokhoz is tökéletesen illik a csíkos alapanyag.
Persze nem csak a leggyakoribb, legkipróbáltabb öltönyszínek között válogathatunk. Sok divatos öltöny barna, olívazöld vagy más színű.

Érdemes ellátogatni a www.lordfasion.hu oldalra, a Lord Mens’s Fashion ajánlatai között mindenki megtalálhatja a számára megfelelő öltönyt.
Öltönyről általában Öltöny típusai Hogyan készül az Ön öltönye?